Normal_hand_oudere

Een zwaar medicijn dat nu alleen nog gebruikt wordt als afweerremmer bij transplantatiepatiënten, blijkt in lagere doses te werken als een 'anti-verouderingsmiddel'. Onderzoekers van geneesmiddelenfabrikant Novartis hebben het medicijn op onder meer muizen getest en ze leefden beduidend langer. Recentelijk deden ze ook een test onder 264 mensen van 65 jaar en ouder en wat bleek? Ze kregen er minder vaak luchtweginfecties door. Dat meldt de Volkskrant. 

Luchtweginfecties komen regelmatig voor onder ouderen en zijn soms dodelijk. Ouderen die deelnamen aan de test kregen het medicijn rapamycine in combinatie met een ander antiverouderingsstofje toegediend. Als gevolg bleek de groepprik effectiever en hadden ouderen minder last van ontstekingsziektes.

Hoewel het onder de onderzoekers anti-veroudering wordt genoemd, is dit niet de functie van de ontwikkelde pil. Het gaat veroudering namelijk niet tegen, maar het houdt mensen wel langer gezond. “Onze heilige graal is dat je je niet bekommert om afzonderlijke ouderdomsziektes, maar dat je alle ouderdomsproblemen collectief op afstand houdt met één behandeling”, zegt Cor Calkhoven van het centrum voor verouderingsonderzoek Eriba.  

Door: Redactie Nationale Zorggids