Normal_autorijden_-_auto_-_oudere_-_man_-_rijbewijs

Het CBR heeft tot op heden ruim 450 schadeclaims ontvangen van 75-plussers die hun rijbewijs niet kunnen verlengen omdat het CBR kampt met wachttijden voor het verwerken van de verplichte gezondheidsverklaring. Zonder deze verklaring mag iemand die 75 jaar of ouder het rijbewijs niet verlengen, en zonder geldig rijbewijs mag niet gereden worden. De schadeclaims betreffen kosten die gemaakt zijn als alternatief voor autorijden. Dit meldt RTL Nieuws.

Ouderen maar ook mensen die om een andere reden een medische verklaring moeten overleggen voor het verlengen van hun rijbewijs, worden gedupeerd door de lange wachttijden bij het CBR. Het kan soms maanden duren voordat de verklaringen verwerkt zijn. Tot die tijd is het niet mogelijk om een nieuw rijbewijs te krijgen en de oude verloopt mogelijk in die tijd al. Dit houdt in dat mensen niet langer met de auto kunnen reizen, een vervoersmiddel wat voor die doelgroep juist prettig is als fietsen of lopen bijvoorbeeld moeilijk gaat.

De gedupeerden waren genoodzaakt om extra kosten te maken om zich toch te kunnen verplaatsen. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor een taxi en openvaar vervoer. Aan het begin van april stond de teller nog op 139 schadeclaims, inmiddels is dat opgelopen naar 453.

Coulanceregeling

Er werd geprobeerd om een coulanceregeling op te zetten voor 75-plussers, waardoor zij met hun verlopen rijbewijs mochten blijven rijden als zij een medische verklaring konden laten zien waarop staat dat zij nog in staat zijn te rijden. Hierdoor zouden zij in de auto kunnen blijven rijden in de periode dat hun rijbewijs al is verlopen en hun nieuwe nog niet aangevraagd kan worden bij het CBR. Pogingen om deze regeling op te zetten liepen uiteindelijk spaak.

Door: Nationale Zorggids