Normal_oma__kleinkinderen__voorlezen


Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Nederlanders worden steeds ouder en daarmee is eenzaamheid een groeiend probleem. Een samenwerking tussen Radboudumc, DELA en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen. Hiervoor is een subsidie van ruim 500.000 euro beschikbaar gesteld. DELA en Games for Health zullen samen nog 250.000 euro investeren. Dit meldt Radboudumc.

Generaties laten klikken

Onder leiding van klinisch geriater Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc wordt een digitale speelomgeving ontwikkeld om de eenzaamheid te verminderen. Olde Rikkert: “Wij denken dat de oplossing voor eenzaamheid ligt in het laten klikken van verschillende generaties. Kinderen vinden het hartstikke leuk om iets met opa en oma te doen, en ouderen dragen graag iets bij aan de ontwikkeling van hun kleinkinderen.”

Bouwen & testen 

De spellen zullen worden ontwikkeld via een ‘research by design’ traject, waarbij voortdurend wordt gebouwd aan de spellen, en tegelijkertijd getest met de doelgroepen. De eerste verzoekjes zijn al bij de onderzoekers binnen gekomen. Olde Rikkert: “We kregen het verzoek een memory-spel te maken, waarbij familiefoto’s aan herinneringen gekoppeld moeten worden. Maar opvallend genoeg doen ook rekengames het goed. De kinderen willen zich namelijk zo snel mogelijk die rekentafels eigen maken, en de ouderen vinden het heel leuk om hen daarbij te helpen.”

Aanpassingsvermogen

Jurriaan van Rijswijk, oprichter Games for Health: “Door te spelen ontwikkelen mensen het vermogen zich aan te passen. Games zijn manieren om op grote schaal mensen te laten spelen. Dit onderzoek stelt ons in staat door wetenschappelijk onderzoek te duiden waar dit aanpassingsvermogen van mensen betrekking op heeft. En het is bovendien een mooi vervolg van eerder onderzoek naar cognitieve gedragsontwikkeling met onze games.” 

Door: Nationale Zorggids