Oversterfte neemt af, ook in verpleeghuizen en verzorgingshuizen

Er zijn vorige week in totaal 4.500 mensen overleden. Dat zijn er wederom meer dan gemiddeld, maar wel minder dan een week eerder. Ook het aantal sterfgevallen in verzorgings- en verpleeghuizen is gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het RIVM. Waarschijnlijk heeft het nieuwe coronavirus minder dodelijke slachtoffers geëist. Dit melden RIVM en ANP.

Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het RIVM dagelijks publiceert omdat niet alle mensen die overlijden op het virus zijn getest. Het CBS en RIVM monitoren de sterftecijfers in Nederland. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS  - dus ongeacht de doodsoorzaak - ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.
 

Oversterfte door coronavirus

Sinds een aantal weken wordt er een oversterfte geconstateerd.  De opkomende hogere sterfte valt samen met het begin van de corona-epidemie in Nederland. Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan Covid-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie.
 
In de derde week van april neemt de oversterfte af blijkt uit gegevens van het CBS en het RIVM. 
 
In de week van donderdag 9 april tot en met woensdag 15 april 2020 was de totale sterfte in Nederland nog wel sterk verhoogd. In totaal zijn 4.500 sterfgevallen gemeld, gewoonlijk ligt dat aantal in deze tijd van het jaar tussen de 2.654 en 2.959 sterfgevallen. Nu ligt het aantal sterfgevallen dus tussen de 1.541 en 1.846  hoger dan verwacht. In de weken daarvoor stierven echter 2000 meer mensen dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. 

Het totale sterftecijfer van die week is nog wel twee keer hoger dan de gemelde sterfte aan bevestigde coronabesmettingen in diezelfde week (876). De sterfte was licht verhoogd in de leeftijdsgroep 55-64 jaar en sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder.
 
Door: Nationale Zorggids