'Overheid had onvoldoende aandacht voor verpleeghuizen in eerste coronagolf'

"We halen opgelucht adem nu de coronamaatregelen versoepeld worden", aldus Julie Meerveld van Alzheimer Nederland. "Maar er is geen tijd om uit te rusten. Het is nú het moment om de zorg beter te organiseren en ons voor te bereiden op een volgende crisis. Wat twee jaar geleden nog onbekend was hebben we nu geleerd: er moet overzicht en samenwerking komen om de broodnodige zorg voor mensen met dementie thuis en hun naasten te kunnen bieden. Dat kan niet overgelaten worden aan het veld. De overheid moet de regie pakken om de zorg te verdelen." Dat meldt ANP Expert Support.

 

Op dit moment is er nog steeds onvoldoende thuiszorg en ondersteuning beschikbaar. Hierdoor worden bijvoorbeeld thuiswonende mensen met dementie die incontinent zijn niet verschoond, terwijl dat eigenlijk vier keer per dag moet gebeuren. De zorg komt terecht bij de mantelzorger die het niet langer volhoudt. Mantelzorgers en zorgprofessionals bellen zich een slag in de rondte om noodzakelijke zorg en ondersteuning te organiseren.

"Onze oproep aan de overheid is: pak de handschoen op en pak de regierol bij het opzetten van regionale coördinatiepunten. In geval van schaarste, onontkoombaar bij een nieuwe pandemie, kunnen we dan zorg beter verdelen." Samenwerking is van groot belang en dat gaat niet vanzelf, dat vraagt om regie en een vooruitziende blik.

Voor mensen met dementie en hun naasten is het leven al onzeker en chaotisch genoeg, zij zijn de afgelopen jaren kind van de rekening geweest door gebrek aan ondersteuning. "Laat hen niet weer de dupe zijn van falende samenwerking tussen zorgaanbieders", zegt Meerveld.

Door: Nationale Zorggids