Demonstratie in Den Haag tegen 'kaalslag' ouderenzorg: '100 miljoen tekort'

Bij het Centraal Station van Den Haag zijn circa driehonderd vertegenwoordigers en sympathisanten van de ouderenzorg bijeen om te demonstreren tegen wat ze de 'kaalslag' in deze sector noemen. Het gaat om medewerkers, maar ook om mantelzorgers, naasten, vrijwilligers en anderen die hulpbehoevende senioren willen steunen.

Een petitie die de initiatiefnemers - 27 noordelijke ouderenzorgorganisaties- eerder opstelden, is volgens hen al door circa 30.000 mensen getekend.

De actievoerders voorzien "zonder actie van de Tweede Kamer en het ministerie van Volksgezondheid grote financiële problemen" bij de ouderenzorg, die "meer zuurstof" zou moeten krijgen. "De minister lijkt de ernst van de situatie niet te zien", zeggen ze. De groep van 27 verwacht volgend jaar meer dan 100 miljoen euro tekort te komen, onder meer door de looneisen.

'Randen van Nederland'

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg liet in juni weten de 27 ouderenorganisaties in Groningen, Drenthe en Friesland financieel niet te hulp te schieten. Haar ministerie had volgens haar reactie toen al veel extra geld uitgetrokken om de ouderenzorg anders te organiseren. In de periode 2023-2027 gaat het om 1,65 miljard euro extra, zei ze.

De organisaties hebben samen zo'n 30.000 cliënten. Ze stelden eerder dat de problemen in het hele land spelen, maar "de zorgvraag neemt enorm toe terwijl het personeelsaanbod afneemt. Een ontwikkeling die aan de randen van Nederland nog harder gaat dan in de Randstad."

Door: ANP