Normal_werk__arbeidsmarkt__zzp_er__vacatures__werken__vrouw__laptop

Het is de arbeidsregio Friesland niet gelukt om in 2017 voldoende nieuwe werkplekken te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Nederland is opgedeeld in 35 arbeidsregio’s die allen een eigen doel kregen voor het aantal beschutte werkplekken dat zij moesten creëren. Friesland is de enige regio in het Noorden die de doelstelling niet heeft gehaald. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Wat is Friesland nog niet helemaal lekker loopt, is een heel ander verhaal in Groningen. “Daar hebben ze heel veel mensen uit de sociale werkvoorziening gedetacheerd bij andere bedrijven”, zegt Friso Douwstra, wethouder en voorzitter van de Friese arbeidsregio. “Die detacheringen mogen ze allemaal als nieuwe banen meetellen.” Groningen zit 33 procent boven de eigen doelstelling. Daar werden 1.700 banen extra gerealiseerd, wat de grootste voorsprong van heel Nederland is. In Den Haag, Brabant en Rotterdam zijn de achterstanden op de doelen het grootst.

Volgens Douwstra heeft Groningen een goed geoliede machine met een aantal bestuurders die de vaart er in houden. “De detacheringen in Groningen gaan in grote groepen. Dan kun je snel grote slagen maken, en voor één groep heb je minder werkbegeleiders nodig.” Hij ziet de voortgang van de buurregio dan ook met jaloerse ogen aan. De wethouder stelt dat de betrokken partijen in Friesland zullen gaan analyseren hoe zij dezelfde voortgang kunnen boeken.

Door: Redactie Nationale Zorggids