Normal_hulplijn_telefoon

De afdeling Gender&Women’s Health van het Radboudumc, werkt momenteel aan een online interventie die de drempel om hulp te zoeken voor slachtoffers van partnergeweld moet verlagen. Deze app 'SAFE' moet onder andere symptomen van angst en depressie verminderen en de ervaren steun en daadkracht vergroten. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Voor slachtoffers is het vaak erg moeilijk om partnermishandeling ter sprake te brengen. De stap om naar een instantie of huisarts te gaan is groot. "eHealth kan voor hen een laagdrempelige hulpvorm bieden", aldus Sabine Oertelt-Prigione, die de app samen met projectleider Karin van Rosmalen en promovenda Nicole van Gelder ontwikkelt.

Vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld hebben een hoger risico op depressies, angststoornissen en andere psychische en (onverklaarde) lichamelijke klachten. Om ervoor te zorgen dat de app patiëntgericht is en aansluit bij de behoeften van de slachtoffers, werken onderzoekers, experts en ervaringsdeskundigen samen. Stichting Zijweg is betrokken bij het ontwikkel- en testproces.

Door: Redactie Nationale Zorggids