Week 26: varkensvirus, vernietigde toeslagdossiers en extra geboortverlof

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. Maar ook: Chinese onderzoekers waarschuwen voor een virus bij varkens dat de potentie heeft een nieuwe pandemie te veroorzaken, duizenden toeslagendossiers blijken per ongeluk vernietigd en vanaf 1 juli kunnen partners vijf weken extra geboorteverlof aanvragen.

Maandag: verpleeghuis in Maassluis meldt 25 coronabesmettingen

Verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis maakte melding van 25 coronabesmettingen; 17 bewoners en 8 medewerkers. De besmette beweners worden overgebracht naar de speciale Covid-afdeling in het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen. Medewerkers en vrijwilligers die het coronavirus hebben of verschijnselen vertonen die passen bij het virus zijn vrijgesteld van werkzaamheden. De GGD voert in samenwerking met De Tweemaster bron- en contactonderzoek uit om meer te weten te komen over de herkomst van de uitbraak.

Dinsdag: Chinese onderzoekers waarschuwen voor nieuw pandemievirus

Terwijl grote delen van de wereld nog gebukt gaan onder de coronapandemie, waarschuwen Chinese onderzoekers al voor een nieuw virus. Het gaat om een griepvirus bij varkens dat besmettelijker is geworden voor mensen en daardoor volgens hen potentieel een nieuwe pandemie kan veroorzaken. De RIVM houdt de ontwikkelingen van het virus in de gaten.

Woensdag: rookverbod geldt ook voor e-sigaretten per 1 juli 2020

Op alle plekken waar een rookverbod geldt – zoals cafés, restaurants, werkplekken en openbare gebouwen – mogen vanaf 1 juli 2020 ook geen e-sigaretten of tabaksverhittingsapparaten meer worden gebruikt. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft het rookverbod uitgebreid, omdat deze producten zelf gezondheidsschade veroorzaken en een opstapje kunnen zijn voor jongeren om gewone sigaretten te gaan roken. 
 

Donderdag: duizenden toeslagendossiers per ongeluk te vroeg vernietigd

Duizenden dossiers in het archief van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst zijn per ongeluk jaren te vroeg vernietigd. Het gaat om negenduizend dossiers van mensen die in beroep zijn gegaan tegen besluiten van de afdeling Toeslagen, meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen aan de Tweede Kamer.

Vrijdag: coronadashboard verder uitgebreid

Het coronadashboard is vanaf 2 juli 2020 uitgebreid met nieuwe informatie. Op de website Dashboard coronavirus is nu wekelijks een update te zien van het aantal geschatte mensen dat besmettelijk is. Ook zijn de resultaten van de rioolwatermetingen van het RIVM toegevoegd en is het dashboard uitgebreid met signalen vanuit de huisartsen over mogelijke besmettingen.
 
En dan nog dit: vanaf 1 juli kunnen partners vijf weken extra geboorteverlof aanvragen. Hoe vraag je dit aanvullend geboorteverlof aan? Lees het hier
 
Door: Nationale Zorggids