Normal_blue_monday

Komende maandag is het Blue Monday, de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Ieder jaar is dit al een periode waarin meer mensen in een sombere gemoedstoestand verkeren, maar door de lockdown voelt het dit jaar voor veel mensen wellicht nog zwaarder. Daarom is het juist belangrijk om op deze Blue Monday naar buiten te gaan en de natuur op te zoeken, zegt IVN Natuureducatie. Maak van Blue Monday Green Monday, is de oproep. Dit meldt ANP Expert Support. 

De onderzoeken, die aantonen hoe goed het voor je lichamelijk en mentale gezondheid is om buiten te zijn – in de natuur –, zijn inmiddels zo talrijk dat we er niet meer omheen kunnen, aldus IVN. Maar voor wie kampt met depressieve klachten is ‘ga lekker naar buiten’ makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens het Trimbos-instituut krijgt één op de vijf volwassenen ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken. Voor deze mensen is het erg moeilijk zelf actie te ondernemen en uit bed of van de bank te komen, laat staan om buiten de kou in te gaan.

Uitnodigen 

IVN Natuureducatie roept mensen die zich wel fit voelen op om mensen die minder lekker in hun vel zitten uit te nodigen om op Blue Monday mee naar buiten te gaan. Dat hoeft nier ver weg te zijn, ook om de hoek is van alles mogelijk: het lopen van een wandelroute, afval opruimen of gewoon iets simpels als stoeptegelplantjes zoeken.

De organisatie zou het mooi vinden als naar buiten gaan na Blue Monday ook een vervolg krijgt. Daarom pleit het voor ‘sociaal groen’: samen met andere mensen actief met de natuur aan de slag gaan. Dat kan variëren van een gemeenschappelijke moestuin tot bijdragen aan natuurherstel in een nationaal park.

Door: Nationale Zorggids