‘Mensen te weinig bewust van bijwerkingen ADHD-medicatie zonder ADHD’

Steeds meer studenten gebruiken ADHD-medicatie zonder dat ze daarvoor een recept hebben gekregen van een arts. Medestudenten delen hun medicijnen uit of ze halen de methylfenidaat of dexamfetamine ergens anders vandaan. Deskundigen raden gebruik zonder ADHD ten zeerste af omdat de medicijnen gepaard gaan met bijwerkingen en juist een averechts effect kunnen hebben. Dit meldt NOS. 

ADHD-medicatie kan invloed hebben op iemands slaap, metabolisme en bloeddruk. Studenten die dit voorgeschreven krijgen weten hoeveel ze moeten slikken, maar studenten zonder ADHD die zich er beter door hopen te concentreren, denken te makkelijk over het slikken van een extra pilletje.

Sterke kop koffie

Daarnaast vraagt kinder- en jeugdpsychiater Gigi van de Loo-Neus zich af of een pilletje tegen ADHD beter werkt dan een sterke kop koffie voor studenten zonder ADHD. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijvoorbeeld Ritalin alleen de prestaties van mensen met een laag dopamineniveau verbetert. Ook is er een verhoogd risico op verslaving bij mensen die het geneesmiddel niet goed gebruiken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky