Normal_vuurwerk

De Nederlandse jeugdartsen, verenigd in beroepsvereniging AJN Jeugdartsen Nederland bepleiten een vuurwerkverbod voor consumenten. “Wij vinden het belangrijk dat kinderen in optimale gezondheid en veiligheid kunnen opgroeien. Verwondingen van consumentenvuurwerk kunnen bij blijvend letsel de ontwikkeling en latere beroepskeuze-mogelijkheden van kinderen en jongeren beperken.” Dit meldt AJN.

"Vuurwerk moet uitsluitend in handen zijn van professionals. Met professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van vuurwerk, op een veilige manier’, zo luidt het standpunt van AJN. Want de cijfers liegen er niet om. Tijdens de jaarwisseling 2016/2017 werden er 482 vuurwerkongevallen behandeld op de Spoedeisende Hulp. Er waren 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen en 176 mensen met oogletsel waaronder blindheid. Onder de slachtoffers zijn ieder jaar veel kinderen en jongeren. Tijdens de afgelopen jaarwisseling betrof 24 procent tieners; tussen de 10-19 jaar, en 12 procent kinderen in de categorie 0-9 jaar.
 
Verwondingen kunnen bij blijvend letsel de ontwikkeling en latere beroepskeuze-mogelijkheden van kinderen en jongeren beperken. Daarnaast lijdt het milieu onder de smogvorming en neerslag van vervuilende stoffen. Bij vooral kinderen verergeren mede daardoor luchtwegaandoeningen. Vluchtelingenkinderen herbeleven bovendien oorlogsgeweld. Los van deze gevolgen spelen ook stress, angst, schoolverzuim, ziektelast en meer. Ook als kinderen toeschouwer zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids