Normal_energy_drink

foodwatch start vandaag een e-mailactie met de oproep aan ziekenhuizen om te stoppen met de verkoop van energiedranken. Kinderartsen sloegen afgelopen week alarm omdat veel jongeren kampen met serieuze gezondheidsproblemen door het drinken van deze drankjes. Diezelfde jongeren worden na een ziekenhuisbezoek bij de uitgang van veel ziekenhuizen door een frisdrankautomaat verleid een energiedrankje te kopen. foodwatch vindt dit onacceptabel. Dat meldt foodwatch.

foodwatch: “Terwijl kinderartsen alarm slaan over de energiedranken, wordt er 20 meter verderop in veel ziekenhuizen geld verdiend aan de verkoop ervan aan jongeren. De managers van ziekenhuizen zouden toch moeten inzien hoe krom dat is. Ziekenhuizen horen juist het goede voorbeeld te geven en deze dranken uit hun automaten, winkeltjes en ziekenhuisrestaurants te halen.”

Vorige week sloegen kinderartsen alarm over de consumptie van energiedranken onder jongeren en de effecten die zij daarvan dagelijks zien. Zij bepleiten een leeftijdsgrens. Energiedranken bevatten namelijk een hoge dosis cafeïne, wat kan leiden tot angststoornissen, hartritmestoornissen en slaapproblemen. Maar ook tot lichamelijke klachten als orgaanschade. Er zitten tevens andere ingrediënten in energiedrankjes waarvan de veiligheid voor kinderen en jongeren niet goed is onderzocht. Energiedranken bevatten bovendien veel suiker en mogen niet gecombineerd worden met alcohol.

In de politiek leidde de oproep van de kinderartsen vorige week tot Kamervragen en een toezegging van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid om nader onderzoek te doen. foodwatch is skeptisch over dergelijk onderzoek dat er vooral toe leidt dat er voorlopig gedurende het onderzoek vanuit Den Haag geen maatregelen verwacht hoeven worden.

Juist ziekenhuizen zouden als eerste het goede voorbeeld moeten geven en geen geld moeten willen verdienen aan de verkoop van de omstreden drankjes die zoveel gezondheidsschade veroorzaken. Om die reden schreef foodwatch in 2016 de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) aan met het verzoek hun leden aan te zetten tot het stoppen met de verkoop van energiedranken. Afgelopen week heeft foodwatch wederom 17 ziekenhuizen bezocht waarvan meer dan de helft energiedranken bleek te verkopen. Daarom start foodwatch vandaag een e-mailactie om de verkoop van energiedranken in ziekenhuizen te stoppen. foodwatch hoopt dat de ziekenhuizen deze herhaalde oproep aan de NVZ en NFU niet naast zich neer leggen.

Door: Redactie Nationale Zorggids