Normal_tandarts__controle__kind__gaatjes__tanden

In Arnhem komt 20 procent van de kinderen onder de 18 jaar nooit bij de tandarts voor gebitscontrole. De gemeenteraad wil nu de tandarts langs sturen op de basisschool, en een haal- en brengservice initiëren voor middelbare scholen het speciaal onderwijs. Dit meldt De Gelderlander.

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts. De kosten die ze maken worden vanuit de (verplichte) basisverzekering vergoed. Toch gaat één op de vijf Arnhemse kinderen niet regelmatig naar de tandarts om het gebit te laten controleren. Dat is met name het geval in achterstandswijken.

Tandartsbus langs scholen

De gemeenteraad kwam al eerder met het idee om een tandartsbus langs basisscholen te laten rijden. Nu wordt het voorstel van de SP en PvdA ook doorgevoerd: er komt een haal- en brengservice voor het middelbaar onderwijs en het speciaal onderwijs die de leerlingen heen en weer brengt van school naar tandarts en weer terug.

Het project is uniek in Nederland, volgens directeur Raoul Trentelman van JVT Mondzorg. Zijn organisatie is actief in onder meer Oss en Nijmegen voor basisschoolkinderen. Hij gaat het initiatief in Arnhem praktisch uitrollen. Mogelijk gaat in een later stadium ook een tandartsbus langs middelbare scholen rijden.

Door: Nationale Zorggids