Logo_warning-146916_640

Er is babyvoeding van Nutricia in omloop waarop vervalste etiketten zijn aangebracht. Hierdoor kan er mogelijk koemelk zitten in dieetvoeding voor baby's die een allergie hebben voor koemelk. De baby's kunnen overlijden wanneer zij de verkeerde voeding krijgen. Ouders van allergische baby's wordt geadviseerd om de baby niks te geven totdat het zeker is dat ze de juiste babyvoeding in huis hebben. Dit melden Nutricia en de NOS. 

Nutricia waarschuwt vandaag met een landelijke advertentiecampagne dat er mogelijk een beperkte hoeveelheid blikken Nutrilon Pepti 1 en Nutrilon Pepti 2, een dieetvoeding voor baby's met koemelk-allergie, in omloop is die door een onbekende derde partij voorzien is van een ander etiket. Hierdoor stemt de informatie op het etiket niet langer overeen met de inhoud van het blik.  
 
Door de vervalsing van het etiket bevatten deze blikken geen Pepti maar Nutrilon Nenatal 1, een voeding die bestemd is voor te vroeg geboren baby's. Als kinderen met een koemelk-allergie deze drinken, kunnen ze een ernstige allergische reactie krijgen. Nutricia raadt ouders aan die vermoeden dat hun kind, na het drinken van Nutrilon Pepti 1 of Nutrilon Pepti 2 uit blik, een allergische reactie vertoont direct een arts te raadplegen. Nutricia wijst ouders in de advertenties op de juiste houdbaarheidsdata van blikken Pepti 1 en 2 die wel veilig kunnen worden gebruikt. 
 
Allergoloog Timca Bruggink raadt ouders van kinderen met een koemelk-allergie aan om de kinderen niets te geven totdat ze zeker weten of de babyvoeding veilig is. Er zijn in Nederland ongeveer 7000 baby's die allergisch zijn voor koemelk. De allergische reactie hangt af van de mate waarin de baby allergisch is. Zo kunnen ze eczeem of darmklachten krijgen, maar ook is een groep baby's die astmatisch kunnen worden. De meeste baby's zouden bij inname van koemelk echter opzwellen en ernstige ademhalingsproblemen krijgen. Baby's met een koemelk-allergie kunnen zelfs overlijden wanneer zij koemelk binnenkrijgen. 
 
Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn nog geen meldingen binnengekomen van ziek geworden baby's. De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de vervalste etiketten. Consumenten met vragen kunnen contact opnemen met de Nutricia Kindervoeding Service op het nummer 0800 0222626.
 
© Nationale Zorggids