Normal_zwanger

De ChristenUnie wil dat de verkoop van een bloedtest via internet voor het syndroom van Down verboden wordt. De politieke partij gaat zich daar de komende tijd sterk voor maken. Dat meldt NU.nl.

De partij wil een samenleving waarin ook mensen met een syndroom van Down welkom zijn. Daarom is het niet blij dat er steeds meer mogelijkheden voor zwangere vrouwen zijn om het ongeboren kind te onderzoeken op dit syndroom. Mocht het kind de aandoening hebben, dan kunnen vrouwen ervoor kiezen om het kind te laten weghalen.

''Bij verkoop via internet krijgen zwangere vrouwen onvoldoende voorlichting en begeleiding, terwijl de gevolgen van de test zeer ingrijpend kunnen zijn”, zegt Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. “Bovendien is het maar de vraag of het aanbieden van de test buiten de UMC’s wettelijk is toegestaan.''

Het gaat haar vooral om de NIPT-test, die in Nederland alleen door de acht universitair medische centra wordt gedaan als een vrouw een verhoogd risico voor deze chromosoom-afwijking heeft.

© Nationale Zorggids