Normal_zwanger_buik

Op haar blog wilikeenkind.nl schrijft Evelien de Jong over haar wens om moeder te worden terwijl zij single was. Hiermee wil zij andere vrouwen die geen relatie hebben, ondersteunen in hun beslissing om zwanger te worden. Vrouwen komen tevens bij haar over de vloer om te praten over hun kinderwens. Alleenstaande vrouwen, maar ook vrouwen die een relatie hebben met een man die geen kind wil. Dat meldt RTL Nieuws.

Toen De Jong midden tot eind dertig was, begon het te knagen. Ze wilde een kind, maar had geen relatie. Destijds dacht ze er zelfs over na om stiekem zwanger te worden en vroeg ze aan de man met wie zij een affaire had of hij een kind met haar wilde. Dat wilde hij niet, dus ging ze vervolgens op zoek naar iemand die dat wel wilde. Ook sprak ze met homo(stellen) om een co-ouderschap aan te gaan.

“De ene keer wilde ik co-ouderschap en de andere keer wilde ik het juist weer niet, omdat het te veel gedoe was. Of ik was bij een spermabank en werd dan verdrietig, omdat mijn kind geen vader zou hebben”, aldus De Jong. Op een gegeven moment ontmoette De Jong haar huidige vriend. Op haar veertigste, na een ivf-traject, kregen ze een kindje. Haar blog gaat over haar ervaringen, maar De Jong heeft ook tips voor anderen.

Vrouwen die bij haar langskomen hebben hulp nodig bij het maken van de keuze: zwanger worden ondanks de wensen van hun partner (en dus bij hen weggaan) of kiezen voor een kindvrij leven. Inmiddels heeft zij ongeveer honderd vrouwen kunnen helpen. Het grootste probleem is toch vaak een partner die geen kind wil.

“Ik geef ook tips hoe ze zo’n gesprek moeten voeren met hun partners. Je kunt niet zeggen: ik wil een kind en jij moet me dat geven”, zegt De Jong. En daarom geeft ze de vrouwen enkele handvatten om mee te werken. Zo raadt ze hen aan om goed naar hun partner te luisteren en te begrijpen waarom hij of zij geen kind wil. Ook is het belangrijk om te laten zien dat je de andere kant ook begrijpt. Een gemakkelijke beslissing is het zeker niet, weet De Jong.

Door: Redactie Nationale Zorggids