Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

Hoewel een Kamermeerderheid twijfelt aan de onpartijdigheid van de keuzehulp van Siriz bij ongewenste zwangerschappen, wordt de subsidie voor de organisatie voorlopig nog niet stopgezet. Er is twijfel over de onafhankelijkheid van de partij, gezien de banden met de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). De organisatie is tegen abortus en de vrees is dat de keuzehulp van Siriz vrouwen aanmoedigt om geen abortus te nemen. Dit meldt Skipr. 

Corinne Ellemeet van GroenLinks is de aanstichtster van discussie over Siriz tijdens het debat over de zorgbegroting. Zij vindt dat organisaties die partijdig zijn, geen overheidssubsidie mogen ontvangen. Lilianne Ploumen van de PvdA is het met haar eens. “Kan het kabinet garanderen dat er geen cent gaat naar organisaties die medisch onjuiste informatie geven?”, aldus Ploumen.

Kwaliteitscriteria

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil dat Siriz niet wordt beoordeeld op haar oorsprong, maar op de uitkomsten. Er komen kwaliteitscriteria voor organisaties zoals Siriz die keuzehulpgesprekken aanbieden. Voor 1 december staan regels op papier waaraan deze organisaties moeten voldoen, waaronder de waarborging van vrije keuze. Blokhuis gaat eveneens uitzoeken of en hoe Siriz tegenwoordig verbonden is met VBOK. 

Onderzoek door Groene Amsterdammer 

Onlangs voerde de Groene Amsterdamme undercover gesprekken met medewerkers van Siriz, die met name via chats en ‘keuzehulpgesprekken’ vrouwen helpt die ongewenst zwanger zijn geworden. Voor deze hulpverlening ontving Siriz dit jaar een bedrag van 1,7 miljoen euro. Maar De Groene Amsterdammer stelt dat er te veel gestuurd werd op mogelijke schuldgevoelens en spijt na de abortus. Of de hulpverlening objectief is, wordt nu in twijfel getrokken.

“De hulpverlener is veel te sturend en begint direct over schuldgevoelens en psychische problemen op latere leeftijd, terwijl daar de hulpvraag niet over gaat”, zegt hoogleraar Ellen Laan, hoofd van de afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie in het Amsterdam UMC als reactie op de chatberichten. Laan stelt dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan helemaal niet meer psychische problemen hebben hierdoor.

Door: Redactie Nationale Zorggids