Normal_baby_melkflesje_babyvoeding

Kersverse ouders hoeven zich niet zo druk te maken om het steriliseren van babyflesjes, spenen en afkolfmateriaal na iedere voeding. De Belgische autoriteiten stellen dat het niet noodzakelijk is om alles in kokend water schoon te maken. Het RIVM bevestigd dit advies. Dit meldt RTL Nieuws.

Ouders wordt geleerd om het kokende water te gebruiken om te voorkomen dat hun kind ziek wordt. Echter is dat alleen nodig bij te vroeg geboren kinderen en kinderen die ziek zijn. Hun afweersysteem is kwetsbaarder en daarom is het goed reinigen van flesjes en spenen wel aan te raden. Voor alle gezonde kinderen is het voldoende om de gebruikte items met heet water en een beetje afwasmiddel schoon te maken.

Afwasmiddel met flessenborstel

Het advies voor het ‘gewone sopje’ plaatste de Belgische overheid op Facebook. Het RIVM en het Kenniscentrum Kraamzorg hanteren een vergelijkbaar advies. Wie gebruik maakt van een vaatwasmachine, kan de onderdelen afspoelen met koud water en dan in de vaatwasser zetten. Een programma met een temperatuur van ten minste 55 graden maakt de fles goed schoon. Wie met de hand afwast, moet heet water, afwasmiddel en een speciale flessenborstel gebruiken.

Door: Redactie Nationale Zorggids