Normal_echo_zwanger

Veganistisch eten tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, is niet goed voor de kinderen. De Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde zegt dat baby’s hierdoor zwakkere botten krijgen en een motorische ontwikkelingsachterstand oplopen. Ook jonge kinderen kunnen beter niet veganistisch eten, zegt de academie. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

In het ziekenhuis in Brussel zijn de afgelopen tijd pasgeboren baby’s opgenomen met uitdrogingsverschijnselen. Vermoedelijk veroorzaakt door een plantaardig dieet. Als het aan professor Georges Casimir ligt, wordt veganistisch eten verboden voor zwangere vrouwen, nieuwe moeders die borstvoeding geven én voor kinderen.

Ondervoeding, bloedarmoe & achterstand

“Essentiële vitamines als D en B12, calcium en ook andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling zijn in dit dieet afwezig”, zegt de Belgische Academie. Door het ontbreken van deze voedingsstoffen, kunnen baby’s en kinderen ondervoed raken, bloedarmoede oplopen of te maken krijgen met een groei- of psychomotorische achterstanden. 

Advies inwinnen bij expert

Het Nederlandse Voedingscentrum kan zich vinden in de bevindingen van ons buurland. Echter heeft zij het niet over een verbod, maar raadt het veganistische moeders en ouders wel aan om advies in te winnen  een diëtist zodat het (ongeboren) kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Door: Nationale Zorggids