Normal_ziekenhuisbed_zuster_patient

Sinds kort kunnen patiënten met ongeneeslijke prostaatkanker in Nederland worden behandeld met het radioactieve radium-223 chloride. De behandeling zorgt ervoor dat het leven van deze patiënten met gemiddeld vier maanden wordt verlengd. Ook vermindert het pijn en botproblemen. Isala is één van de eerste drie ziekenhuizen in Nederland die de behandeling mag uitvoeren. Dat meldt Medical Facts.

In Nederland krijgen jaarlijks tienduizend mannen de diagnose prostaatkanker. Bij ongeveer een derde van die mannen zullen later ook uitzaaiingen van deze ziekte ontstaan. Deze laatste groep komt in het Isala ziekenhuis eventueel in aanmerking voor een behandeling met radium, wanneer normale hormonale behandelingen niet meer werken.

De vorm van straling die wordt gebruikt heeft alleen effect in de direct omliggende cellen en niet op andere organen. Dit zorgt ervoor dat de uitzaaiingen zeer gericht worden behandeld. Radium werkt dus niet bij uitzaaiingen van prostaatkanker in bijvoorbeeld de lymfeklieren of in de longen.

© Nationale Zorggids