Normal_belastingdienst34

Het loopt storm bij het meldpunt 'Dag blauwe envelop' van ouderenorganisaties Unie KBO, ANBO en PCOB. Ouderen kunnen zich melden als ze zich zorg maken over het verdwijnen van de papieren brief van de Belastingdienst. Binnen 48 uur zijn er ruim 500 meldingen binnengekomen. Dat meldt Unie KBO. 

Aanleiding voor het meldpunt is de mededeling van de Belastingdienst om de blauwe envelop voorgoed te laten verdwijnen. Voortaan wordt de post digitaal verstuurd. “Veel ouderen benaderden ons met de vraag hoe dat nu moet als zij niet digitaal zijn en de papieren post van de Belastingdienst stopt”, zegt directeur Manon Vanderkaa van Unie KBO.

Ouderen kunnen eenvoudig een korte melding doorgeven op het meldpunt. Er worden verontruste meldingen verzameld, maar ook ouderen die een oplossing hebben kunnen er terecht. Alle meldingen worden verzameld en besproken met de Belastingdienst, die al heeft toegezegd te zorgen voor een vangnet voor ouderen die buiten de boot vallen. Zo worden de veranderingen gefaseerd ingevoerd. De Belastingdienst spreekt over een gewenningsperiode van twee jaar voor iedere berichtenstroom die verplicht digitaal gaat.

Vanderkaa: “Dat steeds meer zaken via internet gaan, is een ontwikkeling die niemand kan tegenhouden, ook wij niet. Maar wij hameren er wel steeds op bij de overheid dat er voor die 1,2 miljoen senioren die nog geen toegang hebben tot internet, wel een goede alternatieve manier moet zijn om aan hun informatie te komen. Daar hebben ze recht op.”

© Nationale Zorggids