Normal_vaccination-5884502_640

Nu in Noorwegen 29 kwetsbare ouderen zijn overleden na de eerste coronaprik, speelt de vraag of de meest kwetsbare ouderen wel moeten kiezen voor een vaccinatie. Volgens het Noorse medicijnagentschap waren de overledenen allemaal boven de 75 jaar oud en hadden ze ernstige onderliggende aandoeningen. Dit meldt NOS.

Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC, onderdeel van het Europees Medicijnagentschap (EMA) onderzoekt of het vaccin van Pfizer de oorzaak was van de dood van deze ouderen. Een paar ouderen zouden overleden zijn aan de bijwerkingen van het vaccin, zoals koorts en misselijkheid. Volgens Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zijn dit geen bijwerkingen waar mensen normaal aan overlijden, maar was dit voor deze kwetsbare mensen misschien wel de druppel.

Hoewel de risico’s van de coronavaccins beperkt zijn, moet zorgvuldig worden gekeken naar wie er gevaccineerd moeten worden. De directeur van het Noorse medicijnagentschap stelt dat de meest kwetsbare mensen die in de laatste levensfase zitten, een individuele beoordeling moeten krijgen. Volgens De Boer gebeurt die afweging in Nederland erg zorgvuldig en wordt niemand zomaar gevaccineerd. De medische toestand wordt per persoon nauwkeurig bekeken.

Ook verzekert De Boer dat zeer kwetsbare ouderen een vaccinatie krijgen, als ze dat ze willen. "De enige contra-indicatie in de bijsluiter van het Pfizer-vaccin is overgevoeligheid voor een van de onderdelen in het vaccin. Verder zijn er geen absolute restricties. Als een patiënt niet overgevoelig is en aangeeft het vaccin graag te willen, dan mag het."

Door: Nationale Zorggids