Specialisten ongerust over oplopende besmettingen verpleeghuizen

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, maakt zich zorgen over de snel stijgende coronabesmettingen in verpleeghuizen. De organisatie heeft het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om straks alle bewoners van verpleeghuizen zoveel mogelijk tegelijk te prikken met het boostervaccin. "Dus niet eerst de 90-plussers en daarna de 80-plussers", zegt een woordvoerster. De Gezondheidsraad komt naar verwachting binnenkort met een advies over deze boosterprik voor ouderen.

Het verschil met de situatie in de eerste coronagolf is dat een groot aantal bewoners is gevaccineerd. "We zien wel dat er weer meer uitbraken plaatsvinden in de verpleeghuizen, maar het aantal mensen dat ernstig ziek wordt en ook daadwerkelijk aan Covid-19 overlijdt is nog niet zo groot als eerder", aldus de zegsvrouw.

Volgens Verenso zijn de verpleeghuizen "onderdeel van de samenleving; als de besmettingen in de samenleving stijgen, dan stijgt ook het aantal besmettingen in de huizen. Er is immers sprake van bezoekers en personeel dat het virus mee naar binnen kan brengen."

Door: ANP