Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Diverse hogescholen blijken komend studiejaar opnieuw een numerus fixus in te voeren voor de opleiding tot verpleegkundige. Dit, terwijl het tekort aan verpleegkundigen in de zorg steeds meer oploopt. Redenen voor de numerus fixus zouden het tekort aan docenten en stageplekken zijn. Dit meldt BNR.

Onder andere Avans Hogeschool, de Hogeschool van Amsterdam en de Hanzehogeschool hebben aangekondigd een numerus fixus voor verpleegkundestudenten in te stellen. Veelgehoorde redenen zijn onder andere problemen met het vinden van voldoende docenten. Ook stageplekken zijn moeilijk te krijgen, volgens de hogescholen. 
 
Rhea van der Dong, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), ziet dit laatste anders: volgens haar praten onderwijs en zorg langs elkaar heen. De hogescholen zeggen niet genoeg stageplekken te kunnen vinden, terwijl de zorg aangeeft niet genoeg studenten te kunnen vinden om de stageplekken te kunnen vullen. Volgens haar moeten de gemeenten een rol spelen in de oplossing.
 
Een andere oplossing voor het stageprobleem draagt Sonja Kersten, directeur van V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen, aan. Zij pleit voor een modernere kijk op de studie verpleegkunde. Door studenten vaker en korter op verschillende plekken stage te laten lopen, is het voor de zorg makkelijker de stagiaires te begeleiden. Bovendien geeft dit verpleegkundestudenten ook een bredere kijk op het beroepsveld.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids