Normal_normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Gisteren kwam het landelijk vakbondencomité van ziekenhuismedewerkers bijeen, nadat eerder op de dag het cao-overleg tussen vakbonden in de zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) klapte. Eind juni beginnen medewerkers met acties, zo is besloten. Dit meldt FNV. 

De bonden vinden dat de ziekenhuiswerkgevers met een onacceptabel eindbod kwamen. Tijdens het actieoverleg dat enkele uren daarna plaatsvond, werden de eerste acties besproken. In de verschillende ziekenhuizen worden onder meer handtekeningacties en poortacties gehouden, draaien medewerkers zondagsdiensten in operatiekamers en op röntgenafdelingen en kort-verblijfafdelingen. Ook stiptheidsacties, het strikt volgen van de werk- en dienstroosters, worden voorbereid.

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Voor de ziekenhuiswerknemers is het menens. Zij willen hun werkgever duidelijk maken dat ze een goede cao verdienen en zullen daarom nog vóór de zomer starten met het voeren van acties. Voornamelijk patiëntvriendelijke acties, maar er komen ook acties waar de patiënt wél wat van gaan merken. De eerste actie zal nog eind deze maand plaats gaan vinden."

Werkzaamheden conform arbeidsovereenkomst

Ook het draaien van stiptheidsacties staat in de planning als de NVZ niet een beter cao-bod komt. Dit betekent dat medewerkers hun werkzaamheden conform hun arbeidsovereenkomst verrichten en ze alle koffie-, lunch- en theepauzes nemen, zoals vermeld in hun rooster. Ziekenhuismedewerkers nemen zelden pauze, omdat hun werkdruk hoog is door budgetten en tekorten aan personeel. Overwerk zal dan ook niet meer worden verricht en het dienstenrooster mag tot 28 kalenderdagen voor aanvang niet meer worden gewijzigd. Tijdens zowel de zondagsdiensten als de stiptheidsacties, staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop.

Cao-onderhandelingen

FNV Zorg & Welzijn wil een goede cao die waardering uitspreekt met onder andere een salarisverhoging van 5 procentin 2019. Tevens wil de vakbond dat medewerkers een extra toeslag op hun loon ontvangen wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook wil FNV goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. 

Door: Nationale Zorggids