Normal_arts_dokter_verpleegkundige_waardering

Verzuimdatabedrijf Vernet ziet een grote toename van verzuim in de zorgsector. Nieuwe kwartaaldata, afkomstig van ruim 350 zorginstellingen laten zien dat er in de maanden juli, augustus en september zorgbreed sprake was van 6,6 procent verzuim. Dat betekent dat dagelijks ongeveer 60.000 medewerkers niet inzetbaar waren, meldt Vernet. 

Deze cijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een testuitslag. Het gaat om ziekenhuizen, ggz-aanbieders, gehandicaptenzorginstellingen en aanbieders van verpleeg- en thuiszorg.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is het verzuim in de sector met bijna 9 procent gestegen. In vergelijking met drie jaar terug is een stijging van 17 procent te zien. De verpleging, verzorging en thuiszorg kende in het derde kwartaal van 2020 met 7,68 procent het hoogste verzuim.

Extra werkdruk

De coronapandemie zorgt voor extra druk op afdelingen van zorginstellingen die al veelal met personeelstekorten kampen. Recent luidde de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ de noodklok over coronagerelateerd verzuim, met name in de verpleegzorg, waar op sommige plekken wel de helft van het personeel ziek is door een coronabesmetting.

Door: Nationale Zorggids