Normal_dokter_arts

Vandaag vindt  de vierde en mogelijk laatste onderhandelingsdag plaats voor de cao Universitair Medische Centra (umc’s). Volgens vakbond FNV heeft de werkgever tot nu totaal geen waardering getoond voor de medewerkers die zich het afgelopen coronajaar keihard hebben ingezet. Daarmee geeft het een heel verkeerd signaal af, aldus Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn. 

“Voor de coronacrisis was de werkdruk al extreem hoog en dat is alleen maar toegenomen. De zorgprofessionals zijn aan het einde van hun Latijn, het ziekteverzuim is hoger dan ooit en het ziet er naar uit dat dit nog maanden zo door kan gaan. Ondanks dat biedt de werkgever vooralsnog 0 procent salarisverhoging. Ze worden afgescheept met nul waardering”, aldus Merlijn. De kans is groot dat het overleg vandaag tot niets uitloopt, vreest FNV, en er mogelijk een actietraject start.

Economie draaiende houden

“In 2018 moest er ook al actie worden uitgevoerd in de academische ziekenhuizen, voordat de werkgever tot enige blijk van waardering over ging. En in 2019 voerden collega’s van de algemene ziekenhuizen maandenlang actie met de eerste stakingen ooit, totdat zij een fatsoenlijk loonbod kregen. Wat het afgelopen jaar ons heel duidelijk heeft laten zien, is hoe belangrijk de medewerkers in de ziekenhuizen zijn om de Nederlandse economie draaiende te kunnen houden. Willen wij dat ten tijde van een crisis het aantal ic-bedden opgehoogd wordt, dan moet daar ook voldoende personeel voor zijn. Dat is er nu onvoldoende en het personeel dat er wel is, is moe.”

Merlijn vervolgt: “Ze hebben houvast en waardering van hun werkgever nodig om door te blijven gaan. Daarnaast moet het werken in het ziekenhuis aantrekkelijk worden gemaakt om nieuwe collega’s aan te trekken met goede arbeidsvoorwaarden. Dat doe je niet door 0 procent loonsverhoging te bieden.”

Nederland telt acht academische ziekenhuizen met ruim 67.000 medewerkers.

Door: Nationale Zorggids