Normal_ziekenhuis_ziekenhuisbed_patient

Er zijn minder bedden beschikbaar in ziekenhuizen, vanwege het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel. In sommige regio’s is het ziekteverzuim twee keer hoger dan normaal. Dit meldt NU.nl, die een rondgang langs ziekenhuizen deed. 

14 procent van het personeel dat op de intensive care van het UMCG werkt, zit oververmoeid thuis. Dat is twee keer zo veel als normaal. Ook veel meer Brabantse verpleegkundigen dan normaal zitten momenteel ziek thuis. De meeste van hen zijn oververmoeid door de coronacrisis.

Ic-bedden niet opschalen

Doordat ziekenhuizen in de noordelijke provincies niet genoeg personeel hebben, kunnen ze het aantal ic-bedden niet opschalen. “Het gaat ons waarschijnlijk niet lukken om die opschaling te verzorgen. Als we vervolgens wel meer Covid-zorg moeten verlenen, zullen we nog meer reguliere zorg moeten afschalen”, zegt Ate van der Zee, voorzitter Acute Zorgnetwerk Noord Nederland en bestuursvoorzitter van het UMCG. Uiteindelijk zal ook de zorg die niet langer dan zes weken uitgesteld mag worden, in gevaar komen.

De Acute Zorgregio Oost zegt nu nog wel te kunnen opschalen, maar dat betekent wel dat laagrisico ingrepen, zoals liesbreukoperaties, niet meer worden uitgevoerd en dat straks mogelijk meer operatiekamers dichtgaan.

Noodzakelijke operaties uitgesteld

Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn er hartpatiënten die twee jaar geleden al een noodzakelijke operatie nodig hadden, maar nu voor de derde keer zonder succes naar huis worden gestuurd. Dit geldt ook voor patiënten met vaatproblemen en hersentumoren. “Bij diverse ziekenhuizen in onze regio zijn patiënten overleden die op de wachtlijst stonden.”

Door: Nationale Zorggids