Normal_bruno_bruins

De Zwitserse farmaceut Novartis zit hoogstwaarschijnlijk deze week nog aan tafel met minister Bruno Bruins voor Medische Zorg om te praten over de flinke prijsverhoging van het kankermedicijn lutetium octreotaat. Zorgverzekeraars weigeren het weesgeneesmiddel nog te vergoeden nu het 90.000 euro per kuur gaat kosten. Dit melden de Volkskrant en Telegraaf. 

“Dit lijkt een voorbeeld van hoe het niet moet; de fabrikant voegt hier geen maatschappelijke meerwaarde toe. Men vercommercialiseert een bestaande apotheekbereiding en vraagt ook nog eens een veel hogere prijs, zonder die te onderbouwen”, zegt Bruins.

Als het Erasmus MC, UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek het medicijn zelf kunnen blijven bereiden - waar Bruins wel vanuit gaat, mits het aan de kwaliteitseisen voldoet – blijven zorgverzekeraars het medicijn afkomstig uit de apotheken van de ziekenhuizen vergoeden. Daar kost lutetium octreotaat 16.000 euro per kuur in plaats van 90.000 euro.

Naast een gesprek aangaan met Novartis, wil Bruins ook bekijken of Europa dergelijke prijsverhogingen was weesgeneesmiddelen kan tegengaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids