Normal_operatie

Er zijn meer problemen met medische hulpmiddelen van producent Terumo. Na problemen met injectienaalden blijkt nu ook dat het bedrijf haar kwaliteitsbewakingssysteem niet op orde heeft, waardoor stents en hartkatheters van Terumo niet gegarandeerd steriel zijn. Dit meldt EenVandaag. 

Het tv-programma brengt het nieuws na een tip van een klokkenluider die al tientallen jaren werkt in het distributiecentrum van Terumo. Volgens hem zou in het distributiecentrum in het Belgische Genk niet volgens de richtlijnen worden gewerkt. “Als van een stent van 800 euro, of een katheter, de direct omsluitende verpakking is beschadigd en je dus niet meer kunt zient of deze nog steriel is, moet je deze afkeuren. Dat gebeurt niet”, zegt hij.

Volgens de klokkenluider is de inspectie bij bezoek om de tuin geleid. “Ik heb wel eens sommige producten die al beschadigd waren met een schaar extra beschadigd, zodat het echt niet meer de markt op kon. Zo wist ik zeker dat het niet bij een patiënt terechtkwam. Bij meldingen over incidenten die naar mijn idee niet door de beugel konden, werd ik gewoon overruled. Van geblokkeerde producten zeggen ze gewoon 'valt wel mee, gewoon verkopen'. Dat gebeurde vervolgens ook.” De klokkenluider zegt dat Terumo het te duur vindt om de beschadigde hulpmiddelen weg te gooien.

Dit soort hulpmiddelen worden gebruikt bij behandelingen waarbij steriliteit van het hoogste belang is. “Als het niet steriel is, heb je potentieel een infectiebron”, zegt klinisch cardioloog Jan Piek van het Academische Medisch Centrum in Amsterdam. “Een ontstekingsreactie kan zorgen voor een afsluiting, en dat is dan in principe dodelijk.”

Het RIVM voert in opdracht van de IGZ een onderzoek uit naar mogelijke problemen met injectienaalden van Terumo. Voor een reactie op de verklaringen van de nieuwe klokkenluider verwijst de IGZ naar de Belgische Inspectie. 

© Nationale Zorggids