Normal_9555

MAASTRICHT - Bachelorstudenten geneeskunde van zeven Nederlandse universiteiten nemen het 12 mei tegen elkaar op tijdens de Rosalind Franklin Contest (RFC) waarin ze worden getest op medische kennis, kunde en vaardigheden.

Elke universiteit vaardigt een team af van vijf studenten die in hun preklinische fase van de studie geneeskunde zitten. Op vier onderwerpen wordt gestreden: op casuïstiek, blikdiagnose, multiple choice-vragen en praktijkcasus.

Voor het onderdeel casuïstiek moeten de studenten een casus zien op te lossen door onderdelen van de diagnosestelling zogenaamd aan te vragen in ruil voor punten (bijvoorbeeld resultaten van een bloedonderzoek of dure MRI-scans).

Het onderdeel blikdiagnose bestaat uit het zo snel mogelijk herkennen van aandoeningen die op afbeeldingen te zien zijn. Algemene kennis wordt tijdens het multiple choice-onderdeel getoetst. De praktijkcasus test hun vaardigheden.

Het idee van deze interfacultaire medisch kenniswedstrijd komt uit Berlijn. Daar wordt jaarlijks de Benjamin Franklin Contest (BFC) gehouden. De Nederlandse versie is een initiatief van studenten van de Maastricht University.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz