Normal_9862

AMSTERDAM (Novum) - Psychiatrische patiënten zijn vaker slachtoffer van geweld dan gemiddeld. De helft was afgelopen jaar slachtoffer, blijkt uit een onderzoek in een groot project mogelijk gemaakt door onderzoeksfinancier NWO. Mishandeling komt 6,5 keer zo vaak voor als gemiddeld, diefstal uit de eigen woning tien keer zo vaak.

Het NWO-project richtte zich op het slachtofferschap van patiënten. Tot nu toe richtten wetenschappers zich vooral op psychiatrische patiënten als daders van geweld. Overigens zijn sommige groepen psychiatrische patiënten, zoals daklozen of personen met een drugs- of alcoholverslaving, vaak zowel dader als slachtoffer.

De onderzochte patiënten, die lijden aan depressie, een bipolaire stoornis of een psychose, bleken kwetsbaar te zijn voor geweld in hun privéomgeving. In ongeveer zestig procent van de gevallen vond het geweld thuis plaats. Gemiddeld is dat slechts 25 procent.

In twee op de drie gevallen wordt het geweld gepleegd door een bekende. Genoemd worden partner, familielid, buurtgenoot en medepatiënt.

Hulpverleners moeten alert zijn op het geweld dat een patiënt overkomt of zelf pleegt, zo bepleiten de onderzoekers. Ook zou meer geïnvesteerd moeten worden in het voorkomen van delicten. Zo kan een extra slot op de deur in een instelling diefstal voorkomen, luidt een van de aanbevelingen.

De resultaten van het onderzoek worden dinsdag bediscussieerd op een wetenschappelijk congres in Den Haag.