Normal_12414

UTRECHT - Het aantal consulten voor soa's bij huisartsen is vorig jaar sterk toegenomen ten opzicht van eerdere jaren, zo meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL. Daarmee volgt het de tendens die de laatste jaren al bij de GGD-poliklinieken te zien was.

Uit gegevens van de zogeheten Continue Morbiditeitsregistratie peilstations van het onderzoekscentrum blijkt dat vorig jaar in totaal 66.000 vrouwen en 44.00 mannen vanwege een soa of angst voor aids de huisarts bezochten. Geschat wordt dat dat ongeveer tweederde tot driekwart van het totaal aantal soa-consulten is.

"De meest gediagnosticeerde soa is chlamydia en ruim de helft van die infecties wordt gevonden bij heteroseksuele jongeren onder de 25 jaar", zegt Gé Donker, NIVEL-onderzoeker en huisarts-epidemioloog. "Meer aandacht voor veilig vrijen is dus op zijn plaats, maar gelukkig wordt het taboe om je te laten testen en daarvoor de huisarts te bezoeken ook steeds minder. Dat verklaart deels ook de stijging van consulten vanwege angst voor of risico op soa in de huisartspraktijken."

Jongeren, met name die in de leeftijdsgroep tussen de twintig en dertig jaar, bezoeken de huisarts om deze reden vaker dan ouderen. Procentueel gebeurt dat het meest in het westen van het land en in grote steden.

"Gelukkig wordt er niet altijd een soa gevonden. Maar zo'n consult is wel een goede aanleiding om in gesprek te komen over preventie van soa en als er een soa wordt gevonden, is het heel belangrijk dat de partner en/of ex-partner(s) worden behandeld", aldus Donker.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz