Normal_12969

UTRECHT - Het Trimbos-instituut heeft in samenwerking met verschillende GGZ-instellingen een soort keurmerk ontwikkeld voor online hulpprogramma´s op het gebied van de geestelijke gezondheid. Met dit zogeheten Onlinehulpstempel kunnen consumenten zien dat de geboden hulp via internet effectief en betrouwbaar is.

Bij online GGZ-hulp delen mensen persoonlijke geestelijke gezondheidsproblemen met mensen die ze niet kennen en waarschijnlijk nooit persoonlijk zullen ontmoeten. Het is daarom belangrijk te weten of het veilig en voorzichtig omgaan met persoonlijke informatie gegarandeerd is. In het Onlinehulpstempel is dit vertaald in vragen over het criterium Techniek & Veiligheid. Andere beoordelingscriteria zijn effectiviteit, transparantie en gebruikersvriendelijkheid.

Na vandaag kunnen aanbieders hun website aanmelden om het stempel te verwerven. Nadat het hulpprogramma positief beoordeeld is ontvangt de aanbieder het Onlinehulpstempel. Bovendien wordt hij in het overzicht Goedgekeurd Hulpaanbod op de website onlinehulpstempel.nl. Daarna is het ook voor gebruikers mogelijk de hulpsite te beoordelen.

Het Onlinehulpstempel is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz