Normal_verpleegkunde_zorgpersoneel_arend_jan_8541

UTRECHT - Het Nieuwe Werken biedt veel mogelijkheden in de zorg, maar moet niet doorslaan naar eenzijdige flexibilisering. Medewerkers zijn heel loyaal en zetten zich keihard in voor de zorg, maar daar zitten ook grenzen aan.

Dat zegt Corrie van Brenk van de vakbond Abvakabo FNV naar aanleiding van onderzoek naar Het Nieuwe Werken in de zorg dat werd uitgevoerd door onderzoeksinstituut NYFER.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het Nieuwe Werken in de zorg professionals meer ruimte biedt om zorg op maat te leveren aan de cliënt. Volgens de zorginstellingen die zelfsturing, de meest vergaande vorm van Het Nieuwe Werken, met succes hebben ingevoerd leidt dit bovendien tot een grotere inzetbaarheid van medewerkers, meer arbeidsvreugde en positieve effecten op de kwaliteit van de zorg.

“Wij werken er graag aan mee dat de regie over de zorg meer bij de medewerkers komt te liggen”, zegt Eric de Macker van de vakbond CNV Publieke Zaak. “Zij staan immers het dichtst bij de patiënten. Hun vakmanschap is essentieel voor de zorg.”

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu en de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken (van 8 tot en met 14 november).

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz