Inzameling kleding voor ontwikkelingslanden

AMSTERDAM (Novum) - Nederlanders hebben vorig jaar minder kleding in textielcontainers gegooid dan in 2011. Inzamelaar en ontwikkelingsorganisatie Humana zamelde bijna zeven procent minder tweedehands kleding in voor ontwikkelingslanden in Afrika dan in 2011.

De daling wordt voor een deel verklaard door het feit dat de kledingverkoop in 2012 voor het tweede jaar op rij is gedaald. "Dit betekent over het algemeen dat ook minder kleding bij de inzamelaars terechtkomt", aldus Humana, een van de grootste kledinginzamelaars in Nederland. De organisatie merkt ook dat de kwaliteit van de aangeboden kleding iets achteruitgaat.

De laatste jaren proberen veel gemeenten geld te verdienen aan de inzameling van kleding, zo bleek vorige maand uit onderzoek van de Volkskrant. Via aanbesteding laten sommige gemeenten de inzamelaars tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen. Vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel vraagt bovendien een groeiend aantal gemeenten een vergoeding voor plaatsing van inzamelingscontainers. Ongeveer de helft van de gemeenten krijgt een bedrag per kilo.

Het is niet duidelijk of Humana vorig jaar evenveel inzamelingscontainers had als een jaar eerder.