Normal_schrijven_pen_hand_still

In Nederland hebben 1,1 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Uit een onderzoek van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs in 2011 blijkt dat een kwart van deze groep werkzaam is in de zorg- en welzijnssector. Dat meldt het Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV).

Laaggeletterdheid blijkt een gevoelig onderwerp onder verzorgenden. Volgens teamcoach Manon van Tinteren van de ZZG Zorggroep zijn er veel verzorgenden die niet of nauwelijks rapporteren omdat ze problemen hebben met het schrijven. Ze vertelt: 'Als je ernaar vraagt zeggen ze vaak: “Ach, ik had geen tijd.” Later ging ik me afvragen: is het nou echt tijdgebrek of nonchalance?' Van Tinteren startte een taalcursus van de Stichting Lezen en Schrijven om de schrijfvaardigheid van verzorgenden te verbeteren, nadat haar was opgevallen dat veel verzorgenden schrijffouten maken bij toetsen.

Ook Antoinette van Schaik, coördinator van zorginstelling AxionContinu in Utrecht herkent het probleem. 'We zien het bijvoorbeeld op Familienet, een interactief Facebook-achtig programma waarmee verzorgenden communiceren met de familie. Er worden regelmatig fouten gemaakt in de teksten.'

Niet goed kunnen lezen of schrijven is lastig voor verzorgenden. Medewerkers moeten steeds meer rapporteren, zorgplannen maken en vaak ook schriftelijk (kunnen) communiceren met de huisarts en familie. In sommige gevallen kan laaggeletterdheid zelfs gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer doktersvoorschriften of bijsluiters van medicijnen niet goed begrepen worden.

© Nationale Zorggids