Het ondertekenen van een contract

Zorgverzekeraar Menzis wilde in contracten met apothekers verplicht stellen dat ten minste 15 procent van de patiëntendossiers zou worden gedeeld met het Landelijk Schakelpunt (LSP), de basis onder het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Ten onrechte, zo bleek. De discutabele clausule is teruggetrokken. Dit meldt webwereld.nl. 

In contracten die de zorgverzekeraar naar apothekers stuurde was de eis opgenomen dat zij zich aansloten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dit is de digitale infrastructuur waarin patiëntendossiers gedeeld kunnen worden met artsen, zorgverleners en andere zorgprofessionals. Er was daarbij een minimum eis vastgelegd in het contract; 15 procent van de patiëntendossiers moest worden opengesteld voor deling. Dit miminum werd verhoogd naar 40 procent wanneer de apotheker meer wilde verdienen dan het basiscontract. 
 
Deze clausules worden nu allemaal verwijderd uit het contract, zo liet een woordvoerder van de zorgverzekeraar weten. Toch houdt Menzis de druk op de ketel, zo zegt webwereld, want momenteel willen ze dat apothekers zich aan sluiten bij ‘regionale werkgroepen’. 
 
Een soortgelijk incident vond al eerder plaats. Pogingen om huisartsen contractueel te verplichten tot het delen van patiëntendossiers in het LSP veroorzaakten veel onrust. Uiteindelijk werden deze clausules ook toen uit de contracten gehaald. 
 
© Nationale Zorggids