Normal_hulphond

Minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bracht maandag een bezoek aan het opleidingscentrum van Hulphond Nederland. Zij nam daar kennis van de wijze waarop het opleidingscentrum honden opleidt voor de begeleiding van veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit meldt Hulphond Nederland.

Hulphond Nederland is het expertisecentrum voor het opleiden en inzetten van hulphonden voor zowel de medische als therapeutische zorg. De minister maakte kennis met het team van Hulphond Nederland dat de opleiding van de hulphonden verzorgt en de veteranen begeleidt. Het team is multidisciplinair en bestaat uit psychologen en mensen uit het maatschappelijk werkveld. Deze expertise is noodzakelijk om de veteranen, die traumatische ervaringen opdeden tijdens hun missies, te ondersteunen bij het leven met hun hulphond. Een PTSS-hulphond geeft signalen af aan de veteraan die hij of zij moet leren lezen en moet leren volgen. De signalen hebben betrekking op het voorkomen van paniekreacties, herbelevingen en brengen rust.

Tijdens haar bezoek sprak de minister ook met veteranen die inmiddels een PTSS-hulphond hebben. 'Heel bijzonder om uit eerste hand te vernemen hoe deze honden veteranen met een posttraumatische stressstoornis kunnen bijstaan', aldus Hennis. 'Deze trouwe viervoeters maken grote indruk op mij. En meer dan dat.'

© Nationale Zorggids