Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Van 15 tot en met 18 maart 2015 wordt de derde editie van het internationale congres IOHC2015  georganiseerd in RAI Amsterdam. Op het congres komen wetenschappers en beleidsmakers bijeen om te praten over de bestrijding van infectieziekten, die een steeds grotere impact hebben op mens en dier. Deelnemers vanuit meer dan 60 landen zullen aanwezig zijn op dit congres. Nobelprijs winnaar Peter Doherty verzorgt als keynote spreker een deel van de openingsceremonie. Dat meldt IOHC2015.

Recente uitbraken van zoönosen zoals ebola, MERS en vogelgriep in Nederland laten de wereldwijde sociaal economische impact van infectieziekten zien en onderstrepen het belang van nauwe internationale samenwerking. Het centrale thema van dit jaar is de preventie van infectieziekten. ‘Het is cruciaal om de factoren te identificeren die de oorzaak zijn van het ontstaan van nieuwe infectieziekten', zegt Ab Osterhaus, vooraanstaand viroloog en voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van het congres. Een ander belangrijk thema betreft de antibiotica resistentie van bacteriën in relatie tot de gezondheid van mens en dier.

Het One Health concept is gebaseerd op het gegeven dat de gezondheid van mens en dier in hun leefomgeving onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Mensen en dieren hebben sociaal economische interacties door direct fysiek contact, de voedselketen en hun leefomgeving. De gezondheid van alle soorten kan worden gewaarborgd bij het verbeteren van de samenwerking tussen artsen, dierenartsen, wetenschappers, het bedrijfsleven en andere gezondheidsprofessionals, zodat effectieve oplossingen, regels en beleid kunnen worden ontwikkeld.

Het congres wordt georganiseerd door een comité waarin One Health organisaties en instituten breed zijn vertegenwoordigd. Vooraanstaande internationale organisaties zoals WHO, FAO en OIE ondersteunen de organisatie. IOHC2015 is de derde editie van een serie van internationale One Health congressen waarvan de eerste in Melbourne, Australië (2011) en de tweede in Bangkok, Thailand (2013) is gehouden. IOHC2015 verwacht 1000 deelnemers van over de hele wereld te verwelkomen.

© Nationale Zorggids