Normal_medicatie_medicijnen_pillen

Sinds 1 december 2012 worden twee nieuwe orale anticoagulantia medicijnen, noac's genoemd, vergoed. Het gaat om de twee antistollingsmedicijnen Pradaxa en Xarelto. Volgens onderzoeksprogramma Argos zijn 45 gebruikers van de middelen overleden. De bijwerkingen van de medicijnen worden momenteel onderzocht. Dit meldt Trouw. 

De twee nieuwe antistollingsmiddelen zijn sinds 2012 in gebruik. De dure nieuwe middelen vervingen goedkope oude middelen. De voordelen van de noac's waren groot, aldus de fabrikanten. Pradaxa en Xarelto zouden minder bloedingscomplicaties als bijwerking hebben. Ook hoefden patiënten die de noac's slikten niet meer voor controle naar de trombosedienst. Er bestonden echter ook zorgen over de veiligheid van de nieuwe medicijnen. Dit kwam onder meer omdat er nog geen stollingsmiddel tegen heftige bloedingen bestaat.
 
Onderzoeksprogramma Argos is nagegaan hoeveel bijwerkingen van Pradaxa en Xarelto gemeld zijn. Volgens het onderzoeksprogramma zijn 45 gebruikers van de antistollingsmedicijnen overleden. Bij Lareb, het centrum dat bijwerkingen van medicijnen registreert, zijn 680 meldingen over de noac's binnengekomen. 
 
© Nationale Zorggids