Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

Branchevereniging ActiZ waarschuwt de Tweede Kamer in een brief over het feit dat er gemeenten zijn die proberen ouderen op te laten nemen in een verpleeghuis terwijl dit niet nodig is. De bekostiging van de zorg aan ouderen die in een verpleeghuis opgenomen zijn valt namelijk onder het Rijk en niet de gemeente. Dit meldt Trouw. 

De branchevereniging van verpleeg- en verzorgingshuizen schreef de brief nadat zij signalen ontvangen heeft van verschillende zorgorganisaties. Sinds de invoering van de Wmo in januari is het beleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Deze week bleek echter al dat er minder mensen thuis zijn blijven wonen dan voorspeld. Volgens ActiZ komt dit onder meer omdat sommige gemeenten proberen mensen die niet in een verpleeghuis opgenomen hoeven te worden, toch in het verpleeghuis te krijgen. Wanneer de oudere in een verpleeghuis woont, valt hij of zij onder de Wet langdurige zorg in plaats van onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. De financiering van de zorg is dan de verantwoordelijkheid van de overheid in plaats van de gemeente. 
 
Volgens directeur Frank Bluiminck van ActiZ is het te gemakkelijk voor gemeenten om ouderen in een verpleeghuis opgenomen te krijgen. "Als iemand een aanvraag doet voor zorg van de gemeente, wordt er een heel keukentafelgesprek opgetuigd, en wordt er gekeken wat vrienden en familie kunnen doen. Maar op het moment dat iemand in aanmerking komt voor een verpleeghuis, dan speelt dat ineens allemaal niet meer. Het CIZ, dat beoordeelt of iemand naar een verpleeghuis mag, mag alleen naar het ziektebeeld kijken." Hierdoor komen ouderen in aanmerking voor een opname, terwijl de oudere bijvoorbeeld met behulp van mantelzorgers thuis kan en wil blijven wonen. In de Wet maatschappelijke ondersteuning staat echter dat de gemeente geen zorg meer hoeft te verlenen wanneer het CIZ heeft geoordeeld dat de oudere in een verpleeghuis kan wonen. Gemeenten, zo stelt Bluiminck, krijgen hierdoor een verkeerde prikkel, aangezien het voor hen financieel aantrekkelijker is om de oudere dan in een verpleeghuis op te laten nemen. 
 
© Nationale Zorggids