Normal_ontslag_weglopen_wandelen

De vier grote Nederlandse hulporganisaties moeten een kwart tot de helft van hun personeel ontslaan. Het gaat om Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en Icco die door bezuinigingen zich terugtrekken uit als landen als Zuid-Afrika- Rwanda en Bangladesh. Dat meldt De Volkskrant. 

Deze organisaties leveren vanaf 1 januari meer dan 80 procent van hun overheidssubsidie in. Het bedrag dat ze van de overheid krijgen bedraagt dit jaar nog ongeveer 50 miljoen euro, maar dat wordt 7 tot 10 miljoen euro. Hivos moet daardoor 50 van de 145 medewerkers op kantoor ontslaan, bij Oxfam Novib vertrekken 75 van de 325 medewerkers, bij Cordaid 69 van de 250 en bij Icco zelfs 175 van de 250 personeelsleden.

Het kabinet vindt de traditionele hulpverlening niet meer van deze tijd. Volgens minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking  gaat het meer om de economische kant van ontwikkelingssamenwerking. Ploumen noemt het beleid "pijnlijk, maar de wereld is echt veranderd. Het belang van officieel ontwikkelingsgeld voor de ontwikkeling van een land neemt af. Het is ook niet meer de enige financieringsstroom. Bedrijven dragen tegenwoordig op allerlei manieren bij. Het begrip ontwikkelingshulp zal uiteindelijk zelfs verdwijnen. De definitie is van begin jaren zestig."

© Nationale Zorggids