Logo_logo_pantein

Zorginstelling Pantein moet dit jaar voor 10 miljoen euro bezuinigen. Naar verwachting zullen er maximaal 156 medewerkers gedwongen ontslagen worden. Vakbonden laten weten dat medewerkers in de zorg- en verpleeghuizen van Pantein zich hierover zorgen maken, met name over het behoud van de kwaliteit van de zorg. Dat meldt de Gelderlander.

Pantein zegt juist nu extra aandacht te besteden aan de kwaliteit van zorg. “We laten altijd onafhankelijke kwaliteitsmetingen uitvoeren en ondernemen verbeteringsacties als er aanleiding is. We merken wel dat de tarieven in de zorg in Nederland meer onder druk staan”, zegt een woordvoerder van de zorginstelling.

Het is lastig voor Pantein om de juiste verpleegkundigen te vinden, mede door een krapte aan geschikt zorgpersoneel en de groeiende zorgvraag. De vakbonden vinden het kwalijk dat Pantein hen niet heeft betrokken bij het maken van de sociale regeling voor de reorganisatie. Volgens de zorgorganisatie is dat niet waar en zijn de bonden meerdere malen uitgenodigd om overleggen bij te wonen. De woordvoerder van Pantein denkt dat ze daar geen interesse in hadden, daarom trekt ze de intenties van de vakbonden in twijfel. 

Eerder vond vakbond NU’91 dat Pantein zich nauwelijks heeft ingespannen om het personeel naar een nieuwe baan te begeleiden. Bestuurder Peer Meesters vindt dat de organisatie de medewerkers heeft misleid door te praten over 'het aantal boventalligen tot een minimum te beperken', want in die context zou het gaan om enkele tientallen ontslagen, niet om ruim honderdvijftig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids