Normal_medicijnen

De farmaceutische industrie is bezig aan een nieuw systeem die echte medicijnen kan onderscheiden van valse. Dat moet gebeuren via een unieke blokjescode, meldt het Algemeen Dagblad. 

De cijfers van de blokjescode worden willekeurig getrokken uit een groot bestand. De nummers belanden in een databank die een link maakt aan apotheeksystemen. De apotheker kan vervolgens checken of de medicijnen echt zijn.

“Een nieuw systeem zal het vertrouwen in de reguliere distributieketen in stand houden," zegt senior beleidsadviseur Armand Voorschuur van Nefarma, een brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven. “Het kost fabrikanten geld, maar dat is niet relevant. Bedrijven en overheden moeten al het redelijke doen om te voorkomen dat vervalsingen optreden."

Het gaat nog enkele jaren duren voordat het nieuwe systeem er is. De Europese Commissie werkt momenteel aan wetgeving die alles mogelijk met maken. Als die klaar zijn (vermoedelijk in het voorjaar van 2016), dan krijgen partijen drie jaar de tijd om het systeem op te zetten.

Vanaf 1 juli gelden er al nieuwe regels voor de online voorkoop van medicijnen. Aanbieders van medicijnen die online handelen moeten zich aanmelden bij de overheid (het CIBG) en een speciaal logo op hun website zetten. Als na controle door het CIBG blijkt dat de aanbieder daadwerkelijk verkoopt wat hij wettelijk mag verkopen, wordt de aanbieder opgenomen in de lijst met aanbieders op de officiële website www.aanbiedersmedicijnen.nl. 

© Nationale Zorggids