Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is niet van plan om extra geld uit te geven voor wijkverpleging. Hij vindt dat zorgverzekeraars in gesprek met de zorginstellingen moeten gaan om de problemen op te lossen. Dat meldt AcitZ na een overleg met de bewindsman. 

Van Rijn wil pas in de behandeling van de voorjaarsnota 2016 uitspraken doen over mogelijk extra geld voor de wijkverpleging. Wel gaf hij aan dat alle cliënten verzekerd moeten zijn van kwalitatief goede zorg thuis en dat de generieke (straf)kortingen die zorgverzekeraars de zorgorganisaties opleggen van tafel zijn.

ActiZ had voor het gesprek al haar zorgen geuit over het feit dat er onvoldoende wijkverpleging wordt ingekocht voor 2015 en 2016. Daardoor staat de gewenste vernieuwing onder druk. ActiZ hoopt daarom dat Van Rijn de zorgverzekeraars zal aansporen om snel actie te ondernemen en de vinger aan de pols te houden. De belangenbehartiger stelt dat veel van hun leden 'het water aan de lippen staat'. Het kan namelijk niet zo zijn dat administratieve en financiële problemen ervoor zorgen dat cliënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

© Nationale Zorggids