Normal_ouderen

Ouderen op hoge leeftijd krijgen steeds vaker ‘nee’ te horen als zij thuis willen blijven wonen en daarbij ondersteuning willen. Aanbieders van thuiszorg kunnen door een gebrek aan geld geen nieuwe cliënten meer aannemen. Dat meldt Trouw. 

Voorheen konden ouderen vaak terecht in een verzorgingstehuis, maar het kabinet wil graag dat ouderen langer thuis blijven wonen. Hierdoor komt er meer druk op de thuiszorg, met een cliëntenstop bij enkele instellingen tot gevolg. Inmiddels hebben zes instellingen een stop afgekondigd: Stichting Zorgcentra Rivierenland (Tiel), De Annenborch (Rosmalen), Opella (Ede, Wageningen), Savant Zorg (Helmond), STMR (Tiel) en Zorgpartners (Gouda).

Betrokkenen geven aan dat door sluitende verzorgingstehuizen meer ouderen dan verwacht thuis blijven wonen. Verzekeraars hebben hier niet op ingespeeld en te weinig zorg ingekocht. De roep om meer geld is door staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid voorlopig afgewezen, omdat hij eerst wil weten wat de definitieve cijfers over 2015 zijn.

Volgens BTN, de brancheorganisatie van thuiszorgaanbieders heeft ongeveer 25 procent van de 170 leden dergelijke problemen. "Alleen durft het merendeel dat niet publiekelijk te zeggen", zegt directeur Hans Buijing. "De meeste aanbieders voeren op dit moment moeizame onderhandelingen met zorgverzekeraars over 2016. Die willen ze niet tegen zich in het harnas jagen."

© Nationale Zorggids