Logo_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit verbiedt huisartsen ten onrechte om behandelingen in rekening te brengen waarvoor zij geen contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Hiermee belemmert de toezichthouder de vrije huisartsen keuze van patiënten. Dat meldt Medisch Contact. 

Volgens het oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) handelt de NZa in strijd met artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het CBb sprak dit oordeel uit in een beroepsprocedure die was aangespannen door de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH).

Een verzekerde mag zelf zijn huisarts kiezen, stelt het CBb. “Dat brengt met zich mee dat de huisarts de zorg waar de betrokken verzekerde behoefte aan heeft zal dienen te verrichten”, staat in de uitspraak. “Dat beginsel wordt gefrustreerd als de gekozen arts bepaalde behandelingen niet in rekening mag brengen. Hij zal die prestatie dan ook niet willen leveren.”

De NZa heeft in haar tariefbeschikking een contractvereiste opgenomen, waarin het dus huisartsen verbiedt om behandelingen in rekening te brengen waarvoor het geen contract heeft met de zorgverzekeraar. De toezichthouder moet binnen drie maanden met een aangepaste tariefbeschikking komen. “Wij gaan de uitspraak bestuderen”, zegt een woordvoerder. “De bepaling van de contractvereiste moet opnieuw tegen het licht worden gehouden.”

© Nationale Zorggids