Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Ieder jaar moeten apothekers ongeveer tien miljoen recepten aanpassen die voornamelijk door huisartsen zijn uitgeschreven. De apotheekmedewerkers corrigeren hiermee niet alleen administratieve slordigheden, maar voorkomen ook grote medische problemen. Dat meldt De Telegraaf. 

“Zelfs ziekenhuisopnamen en het overlijden van patiënten”, bevestigt de apothekersorganisatie KNMP. Elk jaar sterven er ongeveer 1200 patiënten als gevolg van medicatiefouten van huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht bleek alleen in de recepten voor ouderen veel fouten worden gemaakt. Vijf procent van de ouderen moet naar het ziekenhuis als gevolg van verkeerde medicijnen.

KNMP baseert zich op gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). Uit deze cijfers blijkt dat er jaarlijks 240 miljoen receptregels worden uitgeschreven en daarbij heeft 4,3 procent een 'interventie' nodig. In de praktijk betekent dit een correctie van de apotheker.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de beroepsorganisatie voor huisartsen, wil nog geen conclusies trekken. De vereniging stelt de cijfers niet te kennen. Wel vindt de LHV het een goede zaak dat er bij het publiek meer duidelijkheid komt over de taak van de apotheker.

© Nationale Zorggids